Nowalijka – młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.: sałatę, rzodkiewki, pomidory, młodą marchewkę, ogórki, szczypiorek, rzeżuchę, nać pietruszki, cebulkę dymkę.

Jak wybierać nowalijki?

Unikaj przerośniętych warzyw, aby osiągnąć taką wielkość na pewno potrzebowały większych ilości nawozu niż ich tradycyjne odpowiedniki.

Wybieraj nowalijki o soczystej, żywej barwie i zielonych liściach. Gwarantuje to ich jędrność i świeżość.

Nie należy kupować warzyw zwiędniętych, zaparzonych ani pomarszczonych.

NIE WOLNO KUPOWAĆ NOWALIJEK W FOLIOWYM WORECZKU SZCZEGÓLNIE BEZ DOSTĘPU DO POWIETRZA.

Dokładnie myj młode warzywa. Azotany i azotyny rozpuszczają się w wodzie.

 
Źródło: Centrum Szkoleniowe Racjonalnego Żywienia

 

 

Przewiń do góry